Бактеріальний опік плодових - небезпечна хвороба для рослин!
Бактеріальний опік плодових - небезпечна хвороба для рослин!
Бактеріальний опік плодових (Erwinia amylovora Burill Winslowetal) - хвороба, яку без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже її збудник вражає понад 170 видів рослин. Найчастіше страждають рослини родини розоцвітих (Rosaceae). Також високочутливими до бактеріального опіку є кизильник, глід, айва, яблуня, груша, горобина, вишня, персик, абрикос, слива тощо. Ураження зазнають усі частини рослини, що призводить не лише до втрати товарної якості плодів та різкого зниження врожайності, а й, за сприятливих умов розвитку хвороби, – повної загибелі рослин, особливо саджанців.
Першою типовою ознакою прояву хвороби є опік квітів, що з'являється навесні в період цвітіння плодових дерев. Квіти в'януть, всихають, змінюють забарвлення від коричневого до чорного. Уражені бактеріальним опіком квіти можуть опадати, але частіше вони залишаються на рослині. Інфекція від квітів передається на сусідні листки і гілочки, що може призвести до втрати цілого дерева.
Характерною ознакою хвороби є уражені молоді пагони, які загинаються у вигляді гачка. Листки можуть стати інфікованими після того, як бактерії потрапили до них безпосередньо через через тріщини та рани, завдані комахами, градом, вітром тощо. Уражені листки залишаються на гілках, окремі гілки або цілі дерева на вигляд ніби обпалені вогнем, звідси і назва хвороби – "опік плодових".
Між районами та країнами бактеріальний опік плодових розповсюджується зараженим посадковим та прищепним матеріалом. Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації – ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння), літній (період інтенсивного росту дерев) та осінній. Найсприятливішими умовами для розвитку бактеріального опіку плодових є відносна вологість 80% та температура повітря +18-29°С. Захворювання плодів особливо інтенсивно розвивається після дощів. Основними переносниками збудника хвороби на невелику відстань є комахи-запилювачі.
Єдиним надійним методом запобігання або уповільнення швидкості розповсюдження бактеріального опіку у незаражених районах є накладання суворих фітосанітарних заходів на рослини-господарі і контроль за садами та розсадниками. Окрім того, забороняється завезення садивного матеріалу із заражених зон розповсюдження захворювання; обов'язковим є карантинний огляд та лабораторна експертиза завезеного садивного матеріалу; рекомендується обстеження насаджень в період вегетації для вчасного виявлення хвороби. У разі виявлення опіку, необхідно негайно знищити уражені дерева. У якості профілактики проводиться обприскування мідьвмісними препаратами.
Марія БАТЯЄВА – головний спеціаліст,
Наталія ІВАНИШ –головний спеціаліст
відділу фітосанітарних заходів на кордоні
Управління фітосанітарної безпеки – державні фітосанітарні інспектори