Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Норми Бюджетної декларації на 2025-2027 роки матимуть негативний вплив на місцеві бюджети Закарпаття

Дата: 23.07.2024 09:24
Кількість переглядів: 103

Норми Бюджетної декларації на 2025-2027 роки матимуть негативний вплив на місцеві бюджети Закарпаття

Фото без опису

28 червня 2024 р. Уряд схвалив Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. Про те, як її норми відображаться на бюджетній сфері Закарпаття, розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.

Бюджетна декларація містить низку норм, які матимуть негативний вплив на місцеві бюджети. По-перше, це зниження на 4% частки ПДФО, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Реалізація такої норми у 2025 році призведе до 283 млн грн втрат бюджетів територіальних громад Закарпаття.

По-друге, передбачається вилучення у 2025–2027 роках з доходів бюджетів територіальних громад ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців. Таке вилучення впроваджено ще з жовтня 2023 року і завдає втрат місцевим бюджетам Закарпаття обсягом близько 3 млрд грн у рік. Ці кошти в першу чергу направлялись на потреби військових. Їх подальше вилучення з місцевих бюджетів дуже обмежує можливості місцевих органів влади, зокрема, і реалізувати положення прийнятого у червні законопроєкту 9559-д з розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України.

Слід зауважити, що зарахування 64% податку на доходи фізичних осіб та ПДФО з військовослужбовців до бюджетів органів місцевого самоврядування зазначалось у Звіті Європейської комісії як частина фіскальної децентралізації, що було одним із факторів початку переговорів про вступ України до ЄС.

І по-третє, у Бюджетній декларації передбачається застосування з 2025 року вилучення реверсної дотації. У 2024 році реверсна дотація була розрахована для 5 бюджетів територіальних громад області. Призупинення цієї норми у 2024 році дозволило цим громадам перенаправити 230 млн грн на інші напрямки, такі як допомога військовим підрозділам, забезпечення фінансування місцевих програм в галузі освіти, медицини, соціального захисту тощо.

 

Закарпатське РВ АМУ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь