Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Найбільш поширені хвороби виноградників та методи боротьби з ними

Дата: 04.07.2024 18:05
Кількість переглядів: 95

Найбільш поширені хвороби виноградників та методи боротьби з ними

Фото без опису

Виноград належить до садової культури, яка потребує постійної уваги. Виноград - це напрочуд розумна рослина. Виноградники не поспішають прокидатися, доки точно не буде для цього сприятлива погода. І коли абрикоси чи персики вже стоять в цвіту, який, на жаль, може зустрітися з пізніми весняними заморозками, лоза ще спить та набирається сил на сезон.

   Найголовніша проблема для виноградарів – це незліченні хвороби винограду, з якими доводиться боротися щороку. Навіть при суворому дотриманні агротехнчних заходів, трапляються ураження різними захворюваннями. Найбільш поширеними хворобами винограду є: оїдіум, мілдью, чорна плямистість та сіра гниль.

Оїдіум (борошниста роса) – завдає великої шкоди виноградарству. Після початку росту пагонів винограду можна знайти серед них такі, які відстають у рості, їх листя виглядає кучерявим, і вони повністю або частково вкриті сірувато-білим пилом. З червня цей сірувато-білий наліт частіше помітний на верхніх та нижніх боках листя. Усі суцвіття та грона винограду і верхівки пагонів можуть виглядати, ніби вони обсипані попелом або борошном. Уражені суцвіття відмирають.

   Методи боротьби. Агротехнічні прийоми, що сприяють провітрюванню кущів (підв’язування пагонів, пасинкування, обламування пагонів, боротьба з бур’янами). Терміни проведення хімічних обробок ті самі, що й проти мілдью.

Мілдью або несправжня борошниста роса, є найбільш небезпечною і найпоширенішою хворобою винограду. Нею уражуються всі зелені частини рослини. Перша ознака - поява влітку на верхній частині листків так званої маслянистої плями округлої форми будь-яких розмірів. У вологу погоду з нижнього боку на плямі утворюється білий борошнистий наліт. Поступово на тканині плями виникають некрози (відмирання клітин). Уражена тканина спочатку жовтіє, потім пляма може стати червонувато-бурою, з яскраво вираженими процесами відмирання та засихання. Сильно уражене листя опадає. Після первинної появи на листках, хвороба може перейти і на суцвіття. Оптимальна температура розвитку хвороби 20-25ºС і висока вологість.

   Методи боротьби. Вирощування комплексно стійких сортів, мульчування ґрунту під кущем, своєчасне внесення калійно-фосфорних добрив, видалення пасинків і профілактичні обробки контактними та системними фунгіцидами.

Фото без опису

Сіра гниль – хвороба, яка у дощову погоду завдає великих збитків: втрати урожаю можуть сягати до 30-40 %. В умовах високої вологості розвивається на листках, їх черешках, пагонах і суцвіттях, на зелених ягодах, а також на саджанцях під час їх зберігання. На листках з’являються бурі плями — відмерлі частини, які у вологу погоду вкриваються грибним нальотом. Під час дозрівання ягоди буріють, покриваються сірим пліснявим нальотом, розм’якшуються. При цьому внаслідок зниження цукристості ягід погіршується якість соку і вина. Хвороба погано лікується.

    Методи боротьби. В принципі не відрізняються від методів боротьби з мілдью та оїдіумом. Своєчасна обробка рослин фунгіцидами запобігає розвитку хвороб.

    Чорна плямистість (фомопсис, ескоріоз, відмирання пагонів) це захворювання у зонах виноградарства з підвищеною вологістю повітря. Уражає всі зелені органи та здерев’янілі частини кущів. Перші ознаки захворювання на зелених органах виноградного куща з’являються в червні, насамперед, на однорічних пагонах у вигляді чорно-бурих, круглих або овальних крапок. Із зростанням пагонів більшість крапок збільшується, вони часто зливаються у витягнуті поздовжні плями, тканини лози розтріскуються, стають світло-коричневими.

    Методи боротьби. Досить важко вести боротьбу проти міцелію гриба, проникаючого глибоко у тканини деревини та швидко зростаючого під захистом тканин господаря. При сильному ураженні, восени після опадання листя або після обрізки (зимова обробка) виноградні кущі слід обприскувати контактними препаратами міді. Всихаючі рукава підлягають вирізанню. При викорінюючому обприскуванні слід здійснювати ретельну обмивку кущів. Обприскування фунгіцидами проти чорної плямистості для захисту молодого приросту збігаються з обробками насаджень проти мілдью та оїдіуму. Виходячи з того, що чорна плямистість є хронічним захворюванням винограду, за короткий термін її неможливо повністю ліквідувати навіть при багаторазовій ретельній зимовій та весняній обробці.

    Засоби захисту рослин застосовуються ті, які зазначені у переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Марія БАТЯЄВА – головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ – головний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки – державні фітосанітарні інспектори.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь