Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Капровий жук (Trogoderma granarium Everts) – небезпечний карантинний шкідник

Дата: 17.05.2024 20:46
Кількість переглядів: 106

Капровий жук (Trogoderma granarium Everts) – небезпечний карантинний шкідник

Фото без опису

 

Ввезення імпортної продукції на територію країни створює небезпеку проникнення на територію України карантинних видів шкідників, у тому числі й небезпечних шкідників запасу, які можуть завдати великої шкоди народному господарству.

Одним із найнебезпечніших шкідників запасів зерна є капровий жук (Trogoderma granarium Everts). Капрового жука ще немає на території України, але він може потрапити на територію країни не лише із імпортними зерновими культурами, а й з тарою, транспортними засобами, бандеролями, посилками з насінням різних культур на всіх стадіях свого розвитку.

При проведенні моніторингу на виявлення капрового жука основна увага приділяється складським приміщенням, де зберігаються імпортні об’єкти регулювання. Такий моніторинг проводиться візуально та за допомогою феромонних пасток. Візуально оглядають стіни, підлогу, складське обладнання, інвентар, тощо. При цьому оглядають щілини та тріщини в підлозі. Ретельно досліджуються усі залишки, пил, сміття. Феромонні пастки розкладають на підлозі, в теплих кутках складу, в місцях де розсипане зерно, біля бункерів, уздовж стрічки транспортера та інших місцях. Феромонні пастки – це пастки з диспансером синтетичного феромона, що приваблює і відловлює певний вид комах.

Наразі фітосанітарний моніторинг на виявлення регульованих шкідли -вих організмів запасу у складських приміщень триває, але за результатами фітосанітарної експертизи виборок з феромонних пасток та рослинних залишків (зміток), які відбиралися з складських приміщень, можна сказати, що карантинних видів шкідників запасів не було виявлено.

Фітосанітарні заходи щодо виявлення небезпечних карантинних шкідників запасів проводяться для вчасного виявлення таких небезпечних для нашої країни карантинних шкідливих організмів, і у разі виявлення яких дасть якнайшвидше провести комплекс захисних заходів та попередити подальше розповсюдження на території країни.

Капровий жук (Trogoderma granarium Everts.) небезпечний карантинний шкідник зернових запасів. Походить з Індії, де його вперше виявили в 1894 році. Шкідник широкий поліфаг – пошкоджує до 100 видів продукції: зерно, зернопродукти, насіння, солод, макуху, горіхи, сухі дріжджі, молочний порошок, папір, джгутові мішки тощо.

Жуки мають колір тіла від світло-жовтого до темно-бурого, довжина тіла від 1,6 до 3,2 мм, як правило самці менші за самок. Ротові органи гризучого типу, але імаго не живиться. Імаго живуть не довго. Самки, що спарилися 4-7 днів, не спарені 20-30 днів, а самці 7-12 днів. Імаго не літають і не харчу- ються. Зимують личинки у щілинах, тріщинах стін, паперовій тарі, старих мішках. Виживають за температури до мінус 8 °С. При несприятливих умовах личинка зберігає життєздатність до 4 років.

Самостійне проникнення жука на нові території вкрай обмежене. Поширення відбувається з вантажами, пустими мішками, в обшивці суден та сухих вантажних контейнерів на стадії личинки.

 

Марія БАТЯЄВА – головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ –провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки – державні фітосанітарні інспектори.


 


 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь