Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Соснова стовбурова нематода - загроза для хвойних лісів

Дата: 17.05.2024 20:44
Кількість переглядів: 98

Соснова стовбурова нематода - загроза для хвойних лісів

Фото без опису

Активізація міжнародної торгівлі рослинною продукцією в усьому світі, в тому числі і в Україні, призводить до проникнення на територію нашої держави нових шкідливих організмів. Одним з найбільш небезпечних шкідників хвойних є соснова стовбурова нематода (Bursaphelenchus xylophilus), що вражає різні породи хвойних дерев, широко поширених у світі. Переносниками Bursaphelenchus xylophilus є жуки – вусачі з роду Monochamus, які в своєму життєвому циклі пов’язані з сосною; рідше довгоносики і златки. Місцем походження Bursaphelenchus xylophilus вважають Північну Америку, звідки її разом із зараженою деревиною на початку 20-го сторіччя було завезено до Японії. На теперішній час нематода поширилась майже на всіх островах Японського архіпелагу, утворюючи більш щільні популяції на півдні. Також вона розповсюджена в Португалії, Кореї (Південна), Канаді, Мексиці, США. В Україні Bursaphelenchus xylophilus не виявлена. Соснова стовбурова нематода – карантинний організм, відсутній в Україні.

Соснова стовбурова нематода може бути завезеною із матеріалами з деревини хвойних порід, які за технологією виготовлення не піддаються обробітку при підвищеній температурі та тиску, а також не просочені хімічними речовинами. В таких матеріалах організм може вижити протягом тривалого часу, достатнього для того, щоб потрапити із вогнища на нові території, в тому числі і в Україну. Наявність на завезеному дерев’яному матеріалі кори чи принаймні її залишків збільшує ризик інтродукції нематоди, оскільки такий матеріал є придатним для відкладання яєць самицями місцевих видів переносників, що буде сприяти розповсюдженню нематоди.

Основними за ризиком виробами із деревини, з якими в країну може проникнути соснова стовбурова нематода, є пакувальний дерев’яний матеріали (товарна група 4415). Дерев’яний пакувальний матеріал широко використовуються у міжнародній торгівлі. Дерев’яний пакувальний матеріал – це матеріал, який виготовлений з деревини та використовується для закріплення, захисту або переміщення товарного продукту (наприклад - піддони, ящики, бруски та ін.). Для недопущення розповсюдження небезпечних шкідників з дерев’яним пакувальним матеріалом в Україні діють «Фітосанітарні правила ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев'яного пакувального матеріалу» затверджені наказом Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 р. №731 та Міжнародний стандарт з фітосанітарних заходів № 15, який регулює питання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі.

Відповідно до вимог ввезення з-за кордону дерев’яного пакувального матеріалу завтовшки понад 6 мм для будь-яких вантажів здійснюються за умови його окорування, термічної обробки або знезараження, про що свідчить наявність маркування на ньому з двох протилежних боків. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 398 від 1 квітня 2022 року встановлено, що на період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування фітосанітарні заходи та процедури здійснюються з урахуванням таких особливостей: для супровідного дерев’яного пакувального матеріалу, що класифікується за товарними позиціями 4407 і 4415 згідно з УКТЗЕД, критерії вибірковості фітосанітарного контролю не розраховуються, а фітосанітарний контроль здійснюється виключно до супровідного дерев’яного пакувального матеріалу для товарів, що належать до об’єктів регулювання. Тому важливо, щоб імпортери дотримувались вимог до маркування дерев’яного пакувального матеріалу, що ввозиться із вантажем із інших країн для недопущення занесення соснової стовбурової нематоди та інших шкідливх організмів на територію нашої країни.

 

Марія БАТЯЄВА – головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ –провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки – державні фітосанітарні інспектори.


 


 


 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь