Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чим небезпечне неправильне зберігання зерна, круп та сипких продуктів?

Дата: 13.03.2024 15:51
Кількість переглядів: 62

Чим небезпечне неправильне зберігання зерна, круп та сипких продуктів?

Один з ворогів сипких продуктів, особливо круп, – цвіль, яка зазвичай розвивається через підвищену вологість в місцях зберігання.

Фото без опису

Розмножуючись, вона руйнує продукти, внаслідок чого виділяється неприємний запах, утворюються токсини. Вживати в їжу, уражену цвіллю, небезпечно для здоров’я. У сипких продуктах можуть виникнути і комахи. На відміну від мікроорганізмів комахи не знищують крупи, а забруднюють їх. Але за високої концентрації шкідники або продукти їх життєдіяльності можуть призвести до харчового отруєння. Прострочені продукти, хоч візуально і виглядають нормально, втрачають смакові якості та корисні властивості. З круп найшвидше псуються вівсяні пластівці – за 4-6 місяців, а пластівці зі всілякими добавками зберігаються ще менше. Рис може зберігатися близько 1,5 року, горох і гречана крупа – до двох років. Інші крупи краще вживати протягом 9-12 місяців. Прості макарони пролежать близько 1 року. А макаронні вироби з різними добавками, наприклад, томатні, рекомендується зберігати не довше 3-5 місяців.

Основні правила зберігання

Фото без опису

Щоб уникнути проблем з сипучими продуктами, увано вивчіть їх ще в магазині. Пошкоджена упаковка, кру-пинки, що злиплися, сто-ронні вкраплення серед зерен – це сигналізує, що крупи купувати не варто. Якщо ви не зможете оцінити продукт візуально, наприк-лад, якщо він продається в непрозорому пакеті або коробці, орієнтуйтеся на дату виробництва та рекомендований термін зберігання. Незважаючи на те, що на виробництві вживаються заходи щодо запобігання зараженню круп та сипких продуктів комахами, неприємні винятки трапляються. Тому перед тим, як прибрати крупу на зберігання, її рекомендується ще раз перевірити на наявність цвілі та личинок і пересипати із магазинної тари.

Деякі вважають за краще залишати рис та інші крупи в поліетиленових пакетах, але цього робити не рекомендується: у них продукти можуть набути неприємний запах і смак. Краще зберігати борошно, рис, цукор та інші продукти у закритих банках та контейнерах.

Для зберігання продуктів у великих обсягах підійде полотняний мішок. Матерія дозволяє продуктам «дихати» і не залежуватися. Сипучі продукти не повинні зберігатися під сонячним промінням. Найкраще місце для них – це закриті приміщення. Там темно, прохолодно та сухо – це найкращі умови для сипких продуктів. Мішки із цукром не можна ставити прямо на підлогу. Їх краще помістити на якийсь піддон далеко від джерел вологи та тепла. Під час зберігання вологість повітря в приміщенні не повинна перевищувати 65-70%, а температура – ​+​19… +20 °C. Для манки, перловки, пшона та вівсянки бажано прохолодне зберігання. Інакше вони можуть набути гіркуватий смак. За температури вище +16… 18 °C рослинний жир може прогіркнути. Якщо не вдається підтримувати таку температуру, купуйте ці крупи у невеликих обсягах. Неприпустимо зберігання круп у підвальних, погано вентильованих та сирих приміщеннях. Не набирайте цукор, борошно та спеції мокрою або вологою ложкою. Намоклий продукт може не тільки втратити свої якості, але й запліснявіти.


 

Марія БАТЯЄВА – головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ –провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки – державні фітосанітарні інспектори.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь