Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги співвласників багатоквартирних будинків смт. Батьово!

Дата: 28.09.2023 09:27
Кількість переглядів: 631

До уваги співвласників багатоквартирних будинків смт. Батьово!

Фото без опису

 

Відповідно до чинного законодавства розглянемо варіанти управління багатоквартирним будинком

Будь-який мешканець багатоквартирного будинку хоче жити в гарних і комфортних умовах. Чистий і доглянутий двір, вивезене сміття, прибрані та освітлені під’їзди, пофарбовані лавочки біля під'їзду, дорога без ям і вибоїн, озеленення подвір'я – все це створює комфорт і затишок. Але, на жаль, гідні житлові умови та доглянута прибудинкова територія самі собою не з'являються. Раніше саме ЖКГ займалося прибиранням, ремонтом та іншими нагальними питаннями. Але з часом стало зрозуміло, що така форма управління морально застаріла та вже неефективна. Після введення в дію нового Житлового кодексу державні та муніципальні ЖЕКи були скасовані. Тим більше, що в Батьовської громаді  переважна більшисть квартир перешли  у приватну власність . З метою дотримання ст.7 Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», а саме: виконання обов’язків співвласників багатоквартирного будинку, розширено права співвласників багатоквартирних будинків та надана можливість брати управління власним будинком в свої руки.

Управління багатоквартирним будинком – це запорука комфортного проживання співвласників та збереження власного майна

 В 2015 році розпочата реформа житлово-комунального господарства України розширила права співвласників багатоквартирних будинків.

Мешканці багатоквартирних будинків отримали право самостійно обирати одну з трьох форм управління передбачених Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», зокрема:

  • створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ), що спонукає брати на себе відповідальність жителів власного будинку;
  • залучення до управління будинком управителя, якого співвласники обирають самостійно, або у разі не прийняття рішення про форму управління, управителя на конкурсній основі призначає міська влада;
  • самостійне управління багатоквартирним будинком, не створюючи ОСББ та не залучаючи управителя.

Для того, щоб співвласники багатоквартирних будинків змогли обрати для себе оптимальну форму управління, вони насамперед повинні бути зацікавлені в покращенні своїх житлових умов, зокрема, отриманні якісних послуг, прозорих розрахунків тощо.

Саме тому, перший крок – це ініціювання та проведення загальних зборів усіх мешканців квартир у будинку та публічне обговорення можливих варіантів щодо форм управління.

Другий крок – обрання оптимальної форми управління з запропонованих трьох. Це рішення приймається голосуванням співвласників багатоквартирного будинку.

Однією з форм управління багатоквартирним будинком є створення ОСББ, як колективного органу, який представлятиме спільні інтереси співвласників будинку 

Процес утворення ОСББ починається зі створення ініціативної групи, мінімум з трьох власників житлових або нежитлових приміщень будинку та відповідає за підготовчу роботу по створенню ОСББ.

Після створення ОСББ співвласники багатоквартирних будинків керуючись статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» самостійно визначатимуть дату проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт, перелік та розмір витрат на управління багатоквартирним будинком, відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, і визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами тощо.

Рішення ОСББ приймаються більшістю голосів. І якщо більшість прийме рішення, воно є обов’язковим для всіх мешканців, навіть для тих, хто це рішення не підтримав.

При створенні у будинку ОСББ існує можливість брати участь в державних та місцевих програмах підтримки, а також претендувати на залучення кредитів. Крім того, до управління будинком ОСББ можна залучити професійну управляючу компанію.

Управляюча компанія  це юридична особа, яка наймається ОСББ, щоб здійснювати управляння спільним майном співвласників у багатоквартирному будинку. Управляюча компанія працює на договірних засадах з ОСББ.

Правовідносини між управляючою компанією та ОСББ, регламентовані Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та Статутом ОСББ, згідно до якого співвласники отримують від компанії–управителя, послуги.

Друга форма управління багатоквартирним будинком, що передбачена Законом – управитель 

Управитель багатоквартирного будинку – це фізична особа-підприємець або юридична особа-суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Ініціатива щодо залучення управителя до управління будинком приймається рішенням співвласників на зборах. Для цього необхідно створити ініціативну групу з трьох співвласників будинку та скласти протокол її створення; провести роз`яснювальну роботу серед жителів свого будинку, щодо обрання форми управління будинком; повідомити співвласників не менше ніж за 10 днів про проведення загальних зборів. У разі прийняття зборами рішення про обрання управителя, укласти договір з управителем.

Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін згідно зі статтею 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та зазначається у договорі з управителем. Договір укладається на умовах, затверджених на зборах співвласників та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками та управителем.

Обов'язки керуючої компанії в Україні

Питання, що цікавить багатьох мешканців багатоквартирних будинків, – це обов'язки керуючої компанії в Україні. Законодавством встановлено чіткий перелік обов'язків, які повинна взяти на себе керуюча компанія:

  • прибирання під'їздів і прибудинкової території;
  • дератизація (комплексні заходи зі знищення гризунів);
  • технічне обслуговування внутрішніх будинкових систем;
  • дезінсекція;
  • обслуговування димових каналів;
  • прибирання опалого листя та снігу, покіс трави;
  • технічне обслуговування електромереж;
  • поточний ремонт конструктивних елементів;
  • аварійна служба;
  • технічне обслуговування ліфтів;
  • освітлення місць загального користування (сходові майданчики, хол під'їзду, ґанок, дитячий майданчик тощо);
  • поточний ремонт під'їздів, покрівлі, фасаду будівлі;

 

Співвласниками можуть самостійно управляти багатоквартирним будинком, не створюючи ОСББ та не залучаючи управителя 

Самостійне управління будинком здійснюється через загальні збори співвласників, без створення юридичної особи. Така форма управління підходить більше для малоквартирних будинків (3–5 квартир), через те, що всі рішення приймаються лише загальними зборами. Співвласники будинку самостійно встановлюють перелік та розмір витрат. Проте, співвласники багатоквартирного будинку можуть проголосувати за іншу форму управління та залучити до процесу управителя.

У разі якщо співвласники будинку, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком - органи місцевого самоврядування проводять конкурс та призначають управителя відповідно до вимог законів України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про житлово-комунальні послуги» та наказу Мінрегіону від 13.06.2016 №150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку».

За таких умов, ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу.

Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором.

Виходячи з вищевикладеного виконавчий комітет Батівскої селищній ради не має право втручатися в управління багатоквартирних будинків для вирішення особистих житлово - комунальних питань. Згідно ст.9 п.1 Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

Просимо Вас  , обрати форму управління багатоквартирного будинку, враховуючи всі індивідуальні нюанси та повідомити Виконавчій комітет Батівської селищної  раді  будь яким  зручним для Вас способом.

Взята відповідальність за управління власного багатоквартирного будинку – означає, зробити проживання у власному будинку комфортнішим, змусити сплачені кошти працювати ефективніше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь