Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оголошення

Дата: 28.04.2023 09:42
Кількість переглядів: 509

 

Фото без опису

Шкідники полуниці !

Незабаром розпочнеться сезон полуниці – найулюбленішої і шанованої у садівників ягоди. Шкідники полуниці (малиново-суничний довгоносик, суничний кліщ, волохата бронзовка тощо) навіть у невеликих кількостях винищують великі обсяги посадок і негативно впливають на якість та кількість врожаю. Тож розповімо про деяких з них.

Малиново-суничний довгоносик (Anthonomus rubi) 

Це жук невеликого розміру, сірувато-чорного кольору. Його довжина – 3-4 мм. Довгоносик поїдає листя, квіткові бутони і квітконоси. Визначити появу цього паразита можна за станом квіткових бутонів і квітконіжок, які можуть бути з’їденими або зів’ялими. Зимує в ґрунті або під залишками листя і трави. Навесні, коли на рослинах починається активний період вегетації і масове цвітіння, комаха виповзає назовні і знищує перші квіткові бутони, які дають найбільш великі і смачні ягоди. Найбільшої шкоди ця комаха завдає раннім сортам полуниці. Самка довгоносика робить кладку яйця всередині квіткового бутона. Після вилуплення личинки поїдають молоде листя і вигризають стебла рослини. За три тижні личинки перетворюються на дорослих особин – жуків, які продовжують знищувати зелень кущів. Усунути шкідника з ділянки можна за допомогою хімічних препаратів системної дії. Крім того, необхідно дотримуватися правил сівозміни.

Суничний кліщ (Tarsonemus fragariae)

Це один з найнебезпечніших ворогів для полуниці. Комаха розміром 0,2-0,4 мм. Молоде покоління кліщів – це личинки прозоро-білуватого кольору, дорослі особини світло-коричневого кольору. Харчуються шкідники соком листя полуниці. Пошкоджене листя перестає рости, деформується і зморщується. У рослин різко знижується врожайність ягід. Сильно уражені рослини гинуть.

Оптимальні умови для появи паразита – теплий і вологий клімат. Кліщ розносить багато грибкових хвороб. Методів боротьби із суничним кліщем існує багато – від органічних, як-от термічна обробка у гарячій воді, до хімічних (перше обприскування роблять на початковому етапі росту листків, друге – після збору врожаю і косовиці старого листя). Але ці методи лише частково знищують колонію. Найдієвіший метод – використання для закладки плантацій тільки оздоровленого посадкового матеріалу суниці та якісного, не зараженого ґрунту.

Сунична нематода (Aphelenchoides fragariae)

Це мікроскопічний шкідник, непомітний неозброєним оком. Визначити її можна на початку весни. Всі рослини стають ламкими і крихкими. Листя починають деформуватися і скручуватися. На запущеній стадії зараження, кущі полуниці перестають плодоносити або ж утворюють дрібні і потворні ягоди. Врожайність плантацій, на яких оселилася сунична нематода, різко знижується майже вдвічі. Нематода поширює інфекції та грибкові хвороби,  живе в ґрунті протягом 3-4 років. Тому лише профілактичні заходи допоможуть впоратися з нею.

Заражені суничною нематодою кущі видаляють з ділянки та спалюють. Після цього проводиться обробка ґрунту розчином залізного купоросу. По завершенню проводять дощування посадок, що призводить до загибелі цього паразита. Паралельно така процедура буде профілактикою від появи кліщів, які розмножуються в період посухи.

 

 

Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області

 

Фото без опису

Будьте обачні – розпочався сезон активності кліщів!

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад місяці, має два виражених  піки активності: у квітні – травні та у серпні – вересні. Сприятливими умовами для їх існування є температура повітря в межах +20 С.

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних,  бактеріальних захворювань людей і тварин. Серед людей вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма).

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – інфекційне природно-вогнищеве захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Борелія,  які передаються при укусах іксодовими кліщами, вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. Зараження людей відбувається при укусах кліщів під час відпочинку у паркових зонах та скверах, біля лісових масивів, озер, ставків та інших водойм, при відвідуванні лісу та  роботі на дачних ділянках. 

Збираючись на відпочинок в ліс або паркові зони, необхідно дотримуватись заходів індивідуального захисту.

Слід пам’ятати, що найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

Рекомендації при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі:

- одягати щільно прилягаючий одяг до тіла, бажано світлий, на довгий рукав, щоб було легше помітити повзаючих кліщів.

- одягати закрите взуття.

- голову слід покривати головним убором.

- необхідно залишати найменше відкритого шкірного покриву.

Кліщ вибирає місця для присмоктування  з ніжною, тоненькою шкірою   (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови).

Що робити якщо кліщ присмоктався:

- звернутись до найближчого лікувального закладу для надання кваліфікованої медичної допомоги фахівцем.

- при відсутності такої можливості видалення провести самостійно, не допускаючи пошкодження кліща.

- після видалення місце присмоктування необхідно протерти антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом).

У будь – якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря, а також самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру тіла, оглядати шкіру.

Уважне ставлення до свого здоров’я, дотримання рекомендованих правил допоможе вам зробить відпочинок на природі приємним і безпечним.

 

Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь