СВЯТКУЙТЕ ПОМІРКОВАНО
СВЯТКУЙТЕ ПОМІРКОВАНО
У період новорічно-різдвяних свят, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Берегівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, рекомендує:
- не купляйте харчові продукти з рук у приватних осіб, оминати місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на ринках;
- уважно вивчайте маркування, перевірте терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо безпечності – не купуйте такі продукти;
- не купуйте м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- купуючи продукти на ринках, вимагати у продавця експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
- дотримуйтесь температурного режиму при зберіганні продуктів (зазначені на упаковці), особливо тих, що швидко псуються;
- уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, рибних кулінарних виробів тощо;
- гарячою водою та миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
- перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки, після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувайте вимити руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;
- не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
- зберігайте салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;
- пам'ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
- не переїдайте, не вживайте надмірної кількості алкоголю та гострих закусок.
- не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.
У випадку виявлення ознак кишкового захворювання або харчового отруєння слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. Не займайтесь самолікуванням!
Аби не зашкодити Вашому здоров’ю, будьте виваженими та поміркованими, сідаючи за святковий стіл. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!