Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОФІЛАКТИКА СКАЗУ

Дата: 08.11.2022 11:50
Кількість переглядів: 300

ПРОФІЛАКТИКА  СКАЗУ

Берегівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує, відповідно до повідомлення випробувального центру Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Закарпатській області від 1 листопада 2022 року встановлено діагноз на сказ собаки в с. Олешник, Виноградівської ОТГ Берегівського району. При Берегівській РДА проведено засідання ДНПК, на якому було затверджено План заходів з профілактики поширення та ліквідації сказу на території населеного пункту Олешник. Спеціалістами районної лікарні ветеринарної медицини проводяться обстеження домашніх тварин у населеному пункті, які відповідно до чинної інструкції по боротьбі зі сказом тварин, увійшли до зони нагляду. Станом на 04.11.2022 хворих чи підозрілих у захворюванні тварин на сказ не виявлено. Загалом, з початку 2022 року в області зареєстровано 9 випадків зі сказу тварин.

Отже що таке сказ і як від нього вберегтись:

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини. Захворювання характеризується стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Людина заражається під час укусу, або коли слина, хворих тварин, потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену, через подряпини, шкіру. Вакцинована тварина, якщо її покусала хвора тварина, не є джерелом зараження.

Важливе значення в поширені вірусу сказу має процес наближення диких тварин до населених пунктів і контакти з безпритульними собакам і котами, яких нажаль через безвідповідальне ставлення господарів до своїх улюбленців, багато, а для безпритульних тварин, зокрема собак, укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, тварина гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку, у разі захворювання, поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.

Перша медична допомога після укусу. Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря! Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення. Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду). Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною.

Що робити з твариною, підозрілою на сказ. Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей, слід негайно доправити до найближчої ветеринарної клініки для огляду, утримання під наглядом спеціалістів протягом 10 днів та вживання заходів згідно чинної інструкції.

Основним шляхом контролю поширення сказу тварин є вакцинопрофілактика. БЕЗКОШТОВНУ вакцинацію від сказу тваринам, можна здійснити в будь-якій державній установі ветеринарної медицини, так на території Берегівського району таку послугу надають за вказаними нижче адресами, також тут можна отримати консультації щодо профілактики інших захворювань тварин:

 

Берегівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

вул. Сільвая, 2, м.Берегово, Закарпатська обл., 90202

(050)3724651

Іванівська дільнична лікарня ветеринарної медицини

вул.Головна, 125 а, с. Яноші, Берегівський р-н, Закарпатська обл., 90233

(066)8086674

Заставнянська дільнична лікарня ветеринарної медицини

вул. Мігая Мункачі, 35, с. Запсонь, Берегівський р-н, Закарпатська обл., 90224

(095)0210349

Бовтрадська  дільнична лікарня ветеринарної медицини

вул.Миру, 53, с. Свобода, Берегівський р-н, Закарпатська обл., 90210

(050)2987052

Боржавська  дільнична лікарня ветеринарної медицини

вул.Кошута, 4, с. Боржава, Берегівський р-н, Закарпатська обл., 90256

(095)4963405

В.Бережська  дільнична лікарня ветеринарної медицини

вул. Товсег, 1, с. Великі Береги, Берегівський р-н, Закарпатська обл., 90242

(066)6815783

З початку поточного року спеціалістами ветеринарної медицини області проведено щеплення від скаазу - собак 81521, котів - 27815. В Берегівському районі безкоштовно від сказу вакциновано всього 10599 тварин, з яких собак 8418, котів 2181. Слід наголосити, що робота в даному напрямку триває. 

Вчасне проведення необхідних профілактичних щеплень проти інфекційних захворювань дає змогу забезпечити стабільну епізоотичну ситуацію, убезпечити тварин від інфікування невиліковними хворобами а людей уберегти від страждань.

БУДЬТЕ ВІДПОВІДАЛЬНИМИ БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’Я СВОЇ ДОМАШНІХ УЛЮБЛЕНЦІВ!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь