Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДЛИВИЙ ОРГАНІЗМ – АЗІАТСЬКИЙ ВУСАЧ (ANOPLOPHORA GLABRIPENNIS MOTSN.)

Дата: 05.08.2022 14:16
Кількість переглядів: 2247

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДЛИВИЙ ОРГАНІЗМ – АЗІАТСЬКИЙ ВУСАЧ (ANOPLOPHORA GLABRIPENNIS MOTSN.)

Фото без опису

Розширення торговельних відносин України з багатьма країнами світу, збільшує ризик завезення з деревиною та лісоматеріалами нових в Україні, шкідників лісу. Наприклад, Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis) – поширений у Азії, КНДР, Тайвані, Південній Кореї, Північній Америці, Канаді та країнах Європи: Австрія, Німеччина, Франція та Польща.

Так як самостійними перельотами вусачі розповсюджуються лише в обмежених масштабах, основний шлях їх поширення по світу це завезення з вантажами з країн розповсюдження, в основному з Азії. Більшість видів вусачів розповсюджуються майже завжди з різноманітним дерев’яним пакувальним матеріалом у фазі личинки чи лялечки. Основне джерело розповсюдження азіатського вусача це деревні горщикові рослини, бонсаї, саджанці.

Ймовірність появи шкідника дуже велика, у зв’язку з його прожерливістю та здатністю до харчування як живими рослинами, так і деревиною, яка вже зрубана та знаходиться в місцях переробки і навіть у пакувальному матеріалі, якій не пройшов відповідну обробку. При цьому слід враховувати і те, що азіатський вусач на стадії личинок і імаго пошкоджує понад 50 видів листяних порід дерев. Найбільш бажаними є різні види клена, каштан кінський, в’яз, яблуня, тополя, верба, береза, вільха, ясен, біла акація, платан та інші. Приносить багатомільйонні збитки.

Інспектори відділу фітосанітарної безпеки на кордоні вживають різноманітних фітосанітарних заходів, аби запобігти проникненню на територію нашої країни цих небезпечних шкідників лісових багатств. Уся лісопродукція, пиломатеріали та дерев`яний пакувальний матеріал що імпортується в Україну, підлягає ретельному догляду та лабораторній експертизі, а також, у разі потреби, іншим фітосанітарним процедурам.

 

Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області

 

 

 

 

 

 

 

 

ВУСАЧІ РОДУ MONOCHAMUS – ПЕРЕНОСНИКИ НЕМАТОД!

Фото без опису

Ліси, що мають велике ґрунтозахисне, водоохоронне і кліматичне значення, відіграють велику роль у господарстві країни. Але продуктивність їх часто знижується багатьма факторами і насамперед шкідливою діяльністю комах. Розширення торгівельних відносин України з багатьма країнами світу, у тому числі з недостатньо вивченими щодо карантинного і фітосанітарного стану, істотно збільшує ризик завезення з деревиною та лісоматеріалами нових, невідомих для України шкідників лісу.  Враховуючи високу шкодочинність небезпечних шкідників лісових насаджень 30 видів внесено до “Переліку регульованих шкідливих організмів”, що мають карантинне значення для України. Дев’ять видів карантинних шкідників віднесено до списку А-1: Карантинні організми, відсутні на території України та належать до вусачів роду Monochamus: Monochamus alternatus Hope – Вусач мінливий, Monochamus carolinensis Oliv. – Вусач каролінський, Monochamus marmorator Kirb. – Вусач мармуровий, Monochamus mutator Le Cont. – Вусач змінний, Monochamus nitens Bat. – Вусач сяючий, Monochamus notatus Drury. – Вусач помічений, Monochamus obtusus Cas. – Вусач тупий, Monochamus scutellatus Say. – Вусач щитовий, Monochamus titillator Fabr. – Вусач дрібний. Ці не європейські види вусачів поширені переважно у Мексиці, Канаді, США, Японії, Китаї та росії.

Шкодочинність: Личинки шкідника розвиваються в колодах дерев хвойних порід, які тривалий час знаходяться в лісі, завдаючи значних економічних втрат, прокладаючи ходи в деревині, внаслідок чого вона втрачає свою економічну цінність. Але основна шкодочинність вусачів – здатність переносити соснову стовбурову нематоду. Один жук може бути носієм до 300000 нематод. Самки жука в період відкладання яєць переносять личинок нематод  четвертої  стадії розвитку із заражених дерев на здорові. Через «зарубки» в корі спричинені самками, нематоди проникають в деревину. В результаті пошкоджень іноді гине весь ліс на великих площах.

Ознаки пошкодження: Присутність на поверхні кори конічних «зарубок», зроблених самками роду Monochamus для відкладання яєць, вказує на заселення дерев вусачами. Під корою знаходяться молоді личинки та ходи, зроблені ними. Також на присутність шкідників вказують вихідні отвори та купки тирси біля стовбурів дерев.

Шляхи поширення: Жуки можуть самостійно поширюватися на відстань до 3,3 км., але здебільшого вони мігрують лише на сотню метрів. При міжнародній торгівлі можливе завезення імаго та личинок з зараженою деревиною та виробами з неї. У комах шанси вижити зростають при великих об’ємах деревини, тому пиломатеріали та колоди є більш небезпечними, ніж тирса.

Фітосанітарні заходи: Заборонено завезення всіх форм деревини хвойних порід із країн поширення соснової стовбурової нематоди. При необхідності вона повинна бути вільна від льотних отворів вусачів та висушена при високій температурі. Однак з нематодами та вусачами необхідно боротися не лише при завезенні деревини. Для тирси рекомендується прогрівання гарячим паром або фумігація. Встановлено, що для знищення шкідника і його переносників ефективним є лише прогрівання при високій температурі з нагріванням всіх дерев’яних предметів до 60ºС. Пакувальний матеріал повинен бути висушеним або знезараженим і відповідати всім вимогам стандарту №15 (ISPM №15).

Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь