Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО: ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ І ЯК З НИМ БОРОТИСЯ

Дата: 06.07.2022 13:40
Кількість переглядів: 1198

БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО: ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ І ЯК З НИМ БОРОТИСЯ

 

Фото без опису

Щороку навесні  вздовж доріг, на крайових смугах сільськогосподарських угідь, на необроблюваних землях та сміттєзвалищах одним з перших з’являється небезпечна рослина – борщівник Сосновського, який на сьогодні на території Закарпатської області  є зовсім не рідкістю. Він швидко розкидає своє велике листя – лопухи, становлячи загрозу здоров’ю людей. Сік рослини містить отруйні речовини – фурокумарин, який, потрапляючи на шкіру людини під впливом сонячного світла (ультрафіолету)  спричиняє опіки, викликаючи дерматити. 

 ЗАХОДИ БОРОТЬБИ:

 На практиці доведено найбільш ефективні методи знищення борщівника Сосновського:

• Систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів.

 • Найефективніший засіб боротьби – хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

 • Скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту.

• Допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

  Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі. Спеціалісти, які будуть працювати з пестицидами повинні мати Допуск (Посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖЕННІ:

– тривало і ретельно промити водою місце контакту із застосуванням мила, густої піни. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не слід.

 – обробити уражені і контактуючі ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки, або фурациліну. (Це допоможе знежирити шкіру і послабити опіки).

– змастити уражені ділянки засобами проти опіків.

– приховати пошкоджені ділянки від будь-якого попадання сонячних променів, як прямих, так і непрямих. Краще зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.

– необхідно обов’язково приймати антигістамінні препарати, тому що рослина є серйозним алергеном.

 Категорично забороняється:

– самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновні процеси.

– прикладати до сильно пошкоджених ділянок шкіри компреси, робити будь які примочки. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.

 

Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ провідний спеціаліст

відділу фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області

 

 

 

 

 

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L). – небезпечний для людини та довкілля бур’ян

 

Фото без опису

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L). – це однорічний карантинний бур’ян заввишки 20- 250 см, небезпечний для людини алерген, який має карантинне значення в Україні, засмічує подвір'я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні колії. Міцною кореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи ґрунт. Одна рослина може дати до 100 тисяч зернят, які здатні проростати ще 10-15 років після визрівання. Проростає насіння у кінці квітня на початку травня, з середини серпня до кінця жовтня амброзія цвіте.

Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками (талими водами навесні, по струмках, ярах, річках). Розповсюдженню бур’яну сприяють: вітер, транспорт (колеса автомашин, тракторів і інших транспортних засобів), взуття людей, до якого насіння прилипає разом із ґрунтом.

Шкодочинність

 Вона складається зі зниження врожайності сільськогосподарських культур, засмічення їх врожаю, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я людей.

Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. При сильному засміченні посівів амброзією полинолистою врожайність культур різко знижується. Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз або «сінну пропасницю». У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Єфективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

Заходи боротьби

Є три основні методи боротьби з амброзією.

1) знищити бур'ян, витіснивши його іншими багаторічними та газонними травами.

2) скошування, найефективніше косити амброзію саме в період бутонізації, коли рослина працює не на нарощування маси, а на формування квітки. Однак, одним із найефективніших методів є виривання амброзії з корінням. При цьому слід зазначити, що боротьба з амброзією повинна бути системною та стабільною.

3) використання гербіцидів
  Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Закарпатській області звертаються до вас з проханням вжити заходів щодо своєчасного догляду за газонами та зеленою зоною (скошування трави), знищення бур’янів (особливо амброзії полинолистої) на власних, прилеглих та орендованих територіях.

 

Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ провідний спеціаліст

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь