Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Томатна міль, картопляна міль, плодова муха - карантинні шкідники

Дата: 25.08.2021 14:41
Кількість переглядів: 2205

 

 

Томатна міль, картопляна міль, плодова муха - карантинні шкідники, про яких не слід забувати

 Картопляна міль (Phthorimaea operculella Zeller.) – небезпечний карантинний організм списку А2 (карантинні організми, що обмежено поширені в Україні). Вона пошкоджує картоплю, томати, баклажани, тютюн та деякі дикі пасльонові. В Україні картопляна міль, в основному шкодить картоплю, особливо при зберіганні, знижуючи якість бульб та заражаючи патогенними мікроорганізмами. Основну шкодочинність завдають личинки, вони створюють міни на листках, харчуючись тканиною листя, залишаючи верхній і нижній епідерміс листа недоторканим. Забороняється вивезення та ввезення картоплі та пасльонових культур заражених картопляною міллю.

Картопляна міль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середземноморська плодова муха (Ceratitis capitata Wied.) пошкоджує плоди більш ніж 200 видів різних рослин плодових і овочевих культур, переважно цитрусових лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут), а також граната, банана, інжиру, хурми, персика, абрикоса, сливи, черешні, яблуні, авокадо, кава, суниці, фініки, винограду, помідорів, баклажанів, болгарського перцю тощо. Пошкоджені личинками плоди передчасно обпадають. У місцях пошкодження м'якоть плодів руйнується, хоча зовні вони зберігають здоровий вигляд. Забороняється ввезення плодів і овочів з місцевості, зараженої шкідником, в інші райони і країни, де шкідника немає. Проводиться знезараження імпортних плодів в контрольних карантинних прикордонних пунктах і в портах з подальшим повторним знезараженням в місцях реалізації. Личинки томатної молі-мінера (Keiferia lycopersicella Wals.) пошкоджують листки, стебла та плоди томатів. Первісне пошкодження легке і виглядає як «міна» на листях. Пізніше відбувається скручування листя томатів. Зрілі личинки можуть покинути лист і проникнути в плід, залишивши невеликий отвір розміром з шпильку. Вторинне пошкодження виникає, коли тканини рослини заражаються патогенами і рослина гине або плоди гниють. Приблизно 60-80% плодів томатів можуть бути заражені за один сезон.

Середземноморська плодова муха

 

 

 

 

 

 

Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.) належить до Переліку 36 видів небезпечних карантинних шкідників овочевих культур України. Цей шкідник не завдає шкоди здоров’ю людини, але є небезпечним для сільськогосподарських рослин родини пасльонових. Пошкоджені плоди погано зберігаються та втрачають товарний вигляд. Окрім томату ця міль може також пошкоджувати баклажан, картоплю та інші рослини з родини пасльонових. Гусениці шкідника можуть живитись на всіх частинах рослин томатів і пошкоджувати їх на всіх стадіях зростання. Вони утворюють великі плями на листі («міни»), вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і зрілих плодах. Всередині «мін» знаходяться, як самі гусениці, так і продукти їх життєдіяльності. При сильному ушкодженні листя повністю відмирає. Пошкоджені рослини недостатньо розвиваються, спостерігається зупинка зростання. Плоди заражаються грибковими захворюваннями, які приводять до їх гниття. Втрати урожаю можуть досягати 50-100%.

Томатна міль

 

     Марія БАТЯЄВА головний спеціаліст,

Наталія ІВАНИШ, Любов ВУЧКАН, Вікторія ШПЕНИК, Олександр БАЛОГ провідні спеціалісти відділу  фітосанітарних заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки  ГУ Держпродсоживслужби в Закарпатській області

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь