Батівська громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рубрика "Інтерв'ю з підприємцем"

Дата: 01.11.2021 19:40
Кількість переглядів: 2810

 

Фото без опису

Сімейний бізнес або як «четверта дитина» змінила життя

 

Комунікативні, безпосередні, креативні, сімейні, екосвідомі та ще багато позитивних якостей можна сказати про сімейну пару з Бакоша, яка більше ніж десять років тому вирішила, що хоче вирощувати унікальні сорти хризантем у себе вдома. Зараз ми в гостях у теплиці площею «всього-на-всього» 350 кв.м. у власників садівництва «Golden Flowers». Ми запитали Давід Адріен і Наконечного Бориса про їхню «четверту дитину».

  • Звідки взялася ідея вирощування хризантем? Чому саме «Golden Flowers» назву отримала ваше садівництво?

Адріен: «Обожнюю проводити час навколо квітів. Одинадцять-дванадцять років тому вирішили, що хочемо більш серйозно зайнятися вирощуванням хризантем, але не до Дня пам’яті померлих з типовими хризантемами із великими квітами, а іншими, особливими сортами, які у нас ще не так поширені».

Борис: «Спочатку з Будапешта замовляли розсаду, і телицю будували прямо на них. На сьогоднішній день в наявності маємо більше 20-ти видів зрізних хризантем з особливими формами суцвіття, і принаймні стільки видів кущових».

Адріен: «Що стосується вибору назви нашого садівництва – вона була очевидна, адже у перекладі з грецького хризантема означає «золота квітка».

  • Попередньо ви вже згадували, що виключно угорськими партнерами працюєте.

Адріен: «Так, вже декілька років працюємо у партнерстві з ТОВ «K?vári Krizantém». Завдяки їм ми змогли досконало вивчити цю професію, а також можемо приймати участь у різних професійних форумах. Перед початком пандемії нам вдалося потрапити до Німеччини на виставку квітів».

Борис: «З року в рік ТОВ «K?vári Krizantém» забезпечує нас якісною розсадою, яких ми укорінюємо. Щороку під пильним доглядом висаджуємо декілька тисяч саджанців. Оскільки існує можливість, то вже зараз можемо замовити на наступний рік розсаду.»

  • Ви говорили, що роботи багато з рослинами, майже весь рік «треба крутитися навколо них». Кожного року такий красивий та рясний «урожай», як цього року? Де ви реалізуєте хризантеми?

Адріен: «Звичайно, ні. Цього року ми більш зосередились на зрізані сорти хризантем, тому кущові відійшли на задній план, разом з тим, нам і так вдалося здивувати клієнтів більш красивими сортами. Безумовно, ми стараємося так запланувати, щоб цвітіння хризантем припадало на середину жовтня, а кульмінація припала на 1 листопада».

Борис: «Оскільки рослини потребують постійного догляду, дуже важливо, щоб всі запобіжні заходи були вчасно вжиті. Без професійного захисту від шкідників, кліщів, грибків хризантеми не будуть здоровими з великими квітами.

Зрізані квіти в основному продаємо в Ужгород, але ми вже отримували замовлення навіть зі Львова».

  • Чи пробуєте ви вирощувати ще й інші види квітів?

Адріен: «Вже третій рік вирощуємо улюбленців осені та весни – фіалки або братки. Ми купуємо розсаду унікальних розмірів і квітів виключно з Нідерландів, та їх вирощуємо. Також експериментуємо з пеларгонією (калачиками)».

  • І на останок дуже актуальне питання: чи закрадалася у вас думка про еміграцію?

Адріен: «У підлітковому віці я хотіла продовжити навчання в Угорщині, але батьки не дозволили мені, тато взагалі категорично проти був, щоб я залишила Закарпаття. Сьогодні вже природньо, що ми хочемо просуватися вдома і виховувати наших дітей тут».

Борис: «Взагалі то, в нас лише одна планета, тож немає особливої можливості кудись піти чи втекти. Там, де ми живемо, де ми оселилися, там треба прагнути до добра та краси, знайти для себе улюблену справу, яка може приносити фінансові доходи».

 

Маріанна Тараненко, Габріелла Галамбош

 

Фото: Golden Flowers

Креативне редагування: Ганна Тараненко

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь